Srpsko udruženje za proučavanje gojaznosti                                                                                                                                                                       Serbian Association for the Study of Obesity

O nama
Novosti
Radne grupe
Dešavanja
Članstvo
Publikacije
Pitanja i odgovori
Nacionalni vodič
Linkovi
Kontakt
Naslovna strana


 

KO JE KRIVAC ZA GOJAZNOST:
VIRUSI, BAKTERIJE ILI GENI?

 

 
Prof. Phelipe Casanueva

Dva dana pre početka Drugog srpskog kongresa o gojaznosti, Prof. Phelipe Casanueva je u Rektoratu beogradskog Univerziteta održao inauguraciono predavanje povodom dodele počasne titule Doktora nauka beogradskog Univerziteta.

U svom predavanju  prof. Casanueva  se osvrnuo na epidemijske razmere gojaznosti u svetu, sa predominacijom gojaznosti u Severnoj i Centralnoj Americi, srednjoj Evropi ali i sve većoj zastupljenosti gojaznosti u zemljama mediterana koje svoj zdrav, mediteranski način ishrane zamenjuju brzom hranom karakterističnom za zemlje zapada, a koju odlikuje visok sadržaj masti i prostih šećera, a mali sadržaj belančevina, složenih šećera i dijetnih vlakana.

Izneo je teoriju evolucije gojaznosti prikazavši kako su čovekovi preci migrirajući iz Afrike pretrpeli ne samo fenotipske (spoljne ) promene nego i genotipske promene u cilju preživljavanja u surovijim klimatskim uslovima. Tako su preci koji su migrirali u severne, hladne delove Evrope, aktivirali gen „škrticu“ i razvijali insulinsku rezistenciju u cilju očuvanja energetskih zaliha i obezbeđivanja energije za održavanje telesne temperature i za iznošenje trudnoće u uslovima energetskog deficita. Ta populacija je u uslovima dovoljne količine hrane razvila metabolička oboljenja usled insulinske rezistencije kao što su gojaznost, dijabetes, povišen krvni pritisak. Deo predaka koji je ostao u Africi ili migrirao u Australiju  razvio je gen za proizvodnju veće količine androgena, hormona koji doprinose formiranju veće mišićne mase, agresivnijem ponašanju što je bilo važno za lovce na divljač u tim područjima. Potomci tih predaka, u uslovima kada je hrana dostupna, imaju problem sa viškom muških hormona u ženskoj populaciji što povećava stopu neplodnosti u savremenom svetu.

Prof. Casanueva je izneo i zanimljivu „virusnu teoriju“ o nastanku gojaznosti koja je zasnovana na činjenici da među gojaznim osobama ima oko 30% nosilaca antitela na neke od adenovirusa, dok je kod normalno uhranjenih, taj procenat do 10%. Takođe je podsetio na činjenicu da je sastav crevnih bakterija različit kod  gojaznih u odnosu na negojazne, prikazao je, na životinjskom modelu, dobrobit prenošenja crevnog sadržaja negojaznih u crevni trakt gojaznih jedinki što otvara nove terapijske mogućnosti u lečenju gojaznosti.

 

 

Srpsko udružnje za proučavanje gojaznosti, Institut za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma 
Dr Subotića 13, Beograd 11000, Tel: +38 1 11 656527, Fax: +38 1 11 685357

informacije
 

Služba za kontinurianu medicinsku edukaciju

Tel: 3636363, 3636364
Fax: 3636365
kontinuiranaedukacija@med.bg.ac.yu

Prof dr Dragan Micić
e
-mail micid@eunet.rs
tel: 3639731

Doc dr Mirjana Šumarac-Dumanović
e
-mail
sumarac@eunet.rs
tel: 3639733 ili 0637766522

 

 
ECO2013 Newsletter
izlazi svakog meseca

ECO2013 Newsletter: Issue 1
ECO2013 Newsletter: Issue 2

ECO2013 Newsletter: Issue 3